Kampanjat
 

Kokemuksia lempimuseoista

Mitä kaikkea olet kokenut museossa? Onko lempimuseosi paikka, jonne menet ystäviesi tai perheesi kanssa? Tekikö jokin näyttely sinuun lähtemättömän vaikutuksen? Tarjosiko hetken mielijohteesta tehty piipahdus museoon unohtumattoman kokemuksen. Miten suhtautumisesi museoihin muuttunut?

Näihin kysymyksiin saimme vastauksia, kun keräsimme Yhteinen perintö -hankkeen radiokampanjan ensimmäisessä osassa 2.-15.1.2017 kuulijoiden kokemuksia heidän lempimuseoistaan.

Osallistujia oli miltei 700 kappaletta. Yhteensä muisteluissa mainittiin 172 eri museota, joten mieltymyksissä oli mukavasti hajontaa. Museoista eniten mainintoja keräsivät Ateneum, LUOMUS, Kiasma, Vapriikki ja HAM. 

Kampanja on toteutettu yhteistyössä Museokortin kanssa. Kaikkien vastanneiden kesken arvoimme Museokortteja eli matkalippuja 100-vuotiaan Suomen historiaan. 

Alla poimintoja kävijäkokemuksista. Uusia kokemuksia voi kerryttää lisää myös juhlavuoden aikana.

 
 • Olin lapsena uskomattoman kiinnostunut marsalkka Mannerheimin elämästä ja teoista. Viidennen luokan kesälomamatkalla vanhempani kertoivat meidän olevan matkalla sukulaistemme mökille, mutta veivätkin minut Louhisaaren kartanon museoon. Olin seota innosta ja minut piti lähes raahata pois museosta sen sulkeuduttua. Siksi saavuimmekin sukulaisten mökille raakasti myöhässä. 

  - Mies 27 vuotta

  --------------------------------

  Kaksivuotiaan tyttäreni kanssa ensimmäistä kertaa Luonnontieteellisessä museossa – priceless! 

  - Nainen 43 vuotta

  --------------------------------

  Tapasin Fanny Sinebrycoffin Sinebrychoffin tademuseossa!

  - Nainen 55 vuotta

  --------------------------------

  Tampereen Vapriikin näyttely sodasta vuonna 1918 on jäänyt mieleen, koska sen kautta pystyy eläytymään erittäin hyvin omien sukulaisten kohtaloihin sodan keskellä. Olen käynyt useamman kerran katsomassa sen. Vapriikissa on muutenkin hienoja ja monipuolisia näyttelyitä.

  - Nainen 22 vuotta

  --------------------------------

  Vein 9-vuotiaan lapsenlapseni Kiasmaan. Oletin pojan tylsistyvän, mutta yllättäen poika olikin innoissaan ja kiinnostunut. Näytteillä oli taidetta, johon sai koskea ja johon saattoi mennä sisälle. Pysyvän kokoelman kysymyslaatikot olivat nekin mukavia, samoin tuoksuruukut. Poika kommentoi museota kirjoittamalla 'mahtavin museo ikinä' paperilapulle, jonka kiinnitti museossa mielipiteille varatulle seinälle. Sen ekan käynnin jälkeen lähtö museoihin ei ole ollut vastenmielistä, vaan poika tulee mukaan mielellään. Ollaan vierailtu muissakin Helsingin museoissa hyvällä menestyksellä.

  - Mies 47 vuotta

  --------------------------------

  Halosenniemessä jouluaikaan konsertti. Tunnelma aivan huippu. Mielikuvitus lähti valloilleen kun katseli Halosen oma kuvaa ym. Tuusulan järven maisema tauluja ja kuunteli kaunista joulumusiikkia. Tuli 'itseä' parempi olo - yhteys taiteilijaan ja tunnelmaan.

  - Nainen 53 vuotta  

  --------------------------------  

  Kävin katsomassa Keravan taidemuseossa Näkyväksi neulottu - näyttelyn. Suosittelen! Siellä oli mm. virkattuja ja neulottuja ihmishahmoja, joista paria piti ihan tovi tuijotella, kun ensialkuun näyttivät niin eläviltä. Ja neulottu poliisiauto todellisessa koossa on mykistävä. Maanista käsillä tekemistä ja vaikuttavaa taidetta. Osa taiteesta oli yhteisöllisesti toteutettu, mikä minusta tuo lisäarvoa teokselle.

  - Nainen 50 vuotta

  --------------------------------

  Viime kesänä 2016 käynti Mäntän Serlachiuksen taidemuseossa oli mieleenpainuva. Historiallinen ympäristö, rakennukset ja taideteokset loivat kokonaisvaltaisen elämyksen.

  - Mies 48 vuotta

  --------------------------------

  Riihimäen lasimuseossa viime kesänä syntyi monta "oi, tuon mä muistan", "mummilla oli tuollainen" kommenttia. Sinne on kerätty paljon ihanaa lasitavaraa vuosikymmenien ajoilta.

  - Nainen 42 vuotta

  --------------------------------

  Jokainen käynti on omalla tavallaan elämys. Koskaan ei tiedä, mitä vastaan tulee. Hyvässä ja pahassa, ja kaikki niiden väliltä on mahdollista. Jos nyt näin laajasti sallitte asian ilmaista.

  - Nainen 48 vuotta

  --------------------------------

  Yläasteikäisenä tuli museoissa oltua paljonkin ja tehtyä monia kuvaamataidon tehtäviä. Raumalaisena oli myös etu asua keskellä "museota". Niistä ajoista jäi monia mukavia muistoja. Koulun jälkeen oli vuosia välissä etten käynyt lähes lainkaan museoissa. Nyt on kipinä taas löytynyt ja olemme miehen kanssa suunnitelleet hankkivamme museokortit. Sitten on matalampi kynnys lähteä useammin museoon. Ja viedä lapsiakin esim. Tampereen Vapriikkiin, jonne lapset haluaisivat aina uudelleen.

  - Nainen 32 vuotta

  --------------------------------

  Kävimme viime kesänä siskoni kanssa Emil Wikströmin kotona Sääksmäellä. Vanhaan taloon muuttaneena sain upeita ideoita ja vaikutteita Emilin kodin sisustuksesta. Veistokset olivat hauskoja ja oli mielenkiintoista miten some oli otettu mukaan osaksi kävijän kokemusta - oli ok ottaa selfie veistosten kanssa. Upea paikka ja kahvila vadelmaleivoksineen kruunasi kokemuksen. Kävin marraskuussa uudelleen puolisoni kanssa movemberin kunniaksi viiksikierroksella ja nalle-näyttelyssä. Lempimuseo Suomessa.

  - Nainen 27 vuotta

  --------------------------------

  Kävimme Hämeenlinnan taidemuseossa, kun nyt jo aikuinen poikani oli vielä niin pieni, ettei osannut puhua. Juhani Linnovaaran maaginen teos sai hänet lumoutuneena palaamaan useita kertoja saman teoksen ääreen. Myös minut ja mummonsa piti kädestä pitäen viedä ihailemaan taulua. Tämä on nykyisin julisteena hänen aikuiskotinsa seinällä.

  - Nainen 49 vuotta      

  --------------------------------

  Ateneum on yksi lempimuseoistani. Odotin ensimmäistä lastamme vuonna 1989 ja raskauden alkupuolella olin "Atskissa" näyttelyssä. Vakionäyttelypuolella istahdin lempitauluni -  Luxembourgin puistossa by Edelfelt - eteen ja ihailin taulun käsittämätöntä valoa... ja esikoisemme potkaisi tuolloin ensimmäisen kerran. En ikinä unohda sitä tunnetta ja aina kun kyseisen taulun ääreen pääsen, niin herkistyn ja muistan tuon hetken.

  - Nainen 57 vuotta   

  --------------------------------

  Olin joskus 1990-luvun lopulla Stefan Bremerin valokuvanäyttelyssä näyttelyn viimeisenä päivänä. Tästä käynnistä muotoutui "oikeassa paikassa oikeaan aikaan" -kokemus, kun yhtäkkiä takaamme kuului miesääni, joka sanoi: "Hei vain, hyvät ystävät! Haluatteko kuulla valokuvistani?". Siinä seisoi valokuvaaja itse. Hän kierrätti museovieraat näyttelyn läpi kertoen tarinoita kuvaustilanteista, kuvissa olevista henkilöistä ja kuvaustunnelmista. Ainutkertainen museoelämys!

  - Nainen 43 vuotta      


  90-luvun ARS-näyttelyn pinkki huone on yksi mieleen painuneimmista teoksista.

  - Nainen 30 vuotta

  --------------------------------

  Oli erittäin nostalginen kokemus päästä ajamaan Out Run -peliautomaatilla Suomen pelimuseossa. Nuorena sama peli oli ehdoton suosikkini ja pelasinkin peliä useita tunteja.

  - Mies 36 vuotta

  --------------------------------

  Kyllä HAM Helsingissä on saanut aivan mahtavan Kusaman In infinity näyttelyn tiloihinsa. Todella mielenkiintoinen ja erilainen.

  - Nainen 56 vuotta

  --------------------------------

  Karmeat käräjät, Kuopion korttelimuseon pihassa lokakuussa 2016. Hienosti toteutettu kertomus Kuopion käräjätapahtumasta

  - Nainen 61 vuotta

  -------------------------------- 

  Kesällä 1982 teimme ensimmäisen yhteisen kesälomamatkan Itä-Suomeen. Tuusniemessä tien varressa oli kyltti: Mekaanisen musiikin museo. Sinne kurvasimme ja saimme hienon esittelyn posetiiveista ja orkestriooneista vanhassa koulurakennuksessa osaksi saksaksi, osaksi suomeksi. Museo oli vasta aloittanut, ja omistaja oli innostunut asiastaan. Palasimme museoon seuraavanakin kesänä, ja hän antoi meille kupongit, joilla meillä olisi vapaa pääsy museoon myöhemminkin. Museo on myöhemmin muuttanut Varkauteen.

  - Nainen 53 vuotta

  --------------------------------

  Turun taidemuseon ilmaiset perjantait olivat aina nuorina likkoina meidän etkot ennen baareja. Kutsuttiin kulttuuriperjantaiksi.

  - Nainen 29 vuotta

  --------------------------------

  En meinannut saada lapsiani ulos Emmasta, se kun oli niin magea.

  - Mies 44 vuotta

  --------------------------------

  Paras on Joensuun taidemuseo. Voi että mikä rakennus ja miljöö. Ja se taide, ai että miten teki pieneen maalaispoikaan vaikutuksen kun ensimmäisen kerran kävin. Ja sama vaikutus tulee kun käyn tänäkin päivänä!

  - Mies 37 vuotta

  --------------------------------

  Olin ehkä 8-vuotias kun kävin Oulun kaupungin museossa. Voin vieläkin muistaa sen miltä siellä tuoksui. Olin aivan innoissani kaikesta siitä menneestä maailmasta mitä siellä näin. Kävin siellä monta kertaa uudestaan. Museoissa käynti on jatkunut sen jälkeen niin kotimaassa kuin ulkomaillakin.

  - Nainen 54 vuotta

  --------------------------------

  Yksi lempimuseoistani on Turun Aboa Vetus. Historia on aina kiinnostanut minua ja siellä esiinkaivetut rauniot tuovat historian nykypäivään. Muistan aina ensimmäisen käyntini siellä 2000-luvun alussa.

  - Nainen 36 vuotta

  --------------------------------

  Aurinkoinen kesäpäivä Ahvenanmaalla Merenlukumuseossa S/V Pommernilla - sitähän melkein purjehti kuin päiväntasaajalla! ;)

  - Nainen 60 vuotta

  --------------------------------

  Luostarimäen käsityöläismuseo joka vie aikaan entiseen. Paikalla olevat oppaat avaa vielä suuremman aikamatkan. Fantastinen paikka.

  - Mies 58 vuotta

  --------------------------------

  Ateneum Ars näyttely 80- luvulla (olisko ollut 1983?)  ja teos Thelma - sinäkö se olet? Iso ruostunut, klommoinen levy nurkassa jätti lähtemättömän vaikutuksen. Sitten saatiin Kiasma ja enemmän nykytaidetta. Kaikkein antoisimpia olivat retket siellä omien pilttien kanssa, kun olivat alle kouluikäisiä. Heidän silmillään löytyi niin paljon uutta, hienoa ja ihanaa, että ihastuin aikaisemmin naureskelemaani nykytaiteeseen pakostakin. Avaa silmäsi ja vaihda museoseuraa, jos tuntuu, että ei kiinosta. Se on neuvoni kaikille sen jälkeen ollut! Nyt odottelen oman jälkikasvun jälkikasvua, josko sitä taas pääsisi ihan uusin silmin museoihin! Toimii :)                            

  - Nainen 49 vuotta  

  --------------------------------

  Minulle mieleenpainuvimpia hetkiä ovat olleet hetket esimerkiksi Ateneumissa ja Amos Anderssonissa, kun olen hyvin tyhjässä museossa saanut kulkea yksin, viipyillen, hitain askelin ja katsoa rauhassa teoksia. Tietyt teokset eivät ole painuneet mieleeni, vaan enemmän se tunnelma museossa. Hyviä hetkiä.

  - Nainen 27 vuotta

  --------------------------------

  Lähdin hengeksi mukaan, kun puolisollani oli työreissu Vaasaan. Jäin puiston laitaan ja kokonainen päivä oli edessä. Talvipäivä oli leuto ja päätin kävellä kohti merenrantaa. Pohjanmaan museo osui reitille ja lähdin tutustumaan! Hieno kokonaisuus ja aikaa kului kolme tuntia. Selkeä kokonaisuus maamme historiasta kompaktina pakettina! Harmi, että asun niin kaukana, etten pääse vuosittain tutustumaan vaihtuviin näyttelyihin. 

  - Nainen 54 vuotta     

  --------------------------------

  Verlan tehdasmuseossa käynti viime kesänä oli upea. Paikka ei ole suotta maailmanperintökohde. Opas oli ammattitaitoinen ja pystyi hyvin kuvittelemaan millaista tehtaalla on ollut toiminta aikanaan. Voi suositella kaikille!

  - Nainen 54 vuotta      

  --------------------------------

  Tamminiemessä olen vieraillut kahdesti ihan jo loistavan opastuksen takia. Varsinkin ensimmäisellä kerralla oli aivan huikea opas tarinoineen talon edesmenneestä isännästä ja talon tapahtumista. Silloin tuli lähetettyä kiitoskortti hienosta elämyksestä.

  - Nainen 40 vuotta  

  --------------------------------

  Museokäynteihin liittyy lämmin muisto isästä. Kun pikkutyttönä reissasin vanhempieni kanssa, kuuluivat museokäynnit vakio-ohjelmaan. Ãiti kiersi näyttelyt pikaisesti ja meni kahvilaan meitä odottamaan, mutta me isän kanssa kuljimme verkkaisesti ja tutustuimme museoihin kaikessa rauhassa.

  - Nainen 42 vuotta